Mire figyelj, ha matatófalat keresel?

Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyeket érdemes fontolóra venni, amikor a piacon elérhető matatófalak között szemezget az ember. Ma már egyre nagyobb a választék, ezért nem árt rendelkezni elvekkel, elvárásokkal, egy fajta filozófiával, amely segíthet a jó döntés meghozatalában. Sokan az első benyomás után döntenek, amivel persze nincsen semmi baj, de ha érdekelnek a termékkel kapcsolatos esetleges szempontok, íme egy kis információ. :) 

desk-600492_640

Kor

Az egyik legfontosabb szempont, hogy a gyerek korának megfelelő terméket vegyél. Mivel matatófalak már fél éves kortól is ajánlottak, de akár az iskolásoknak is készülhetnek bizonyos verziók, lényeges tudatosítani, hogy óriási különbségek lehetnek a matatni valók tekintetében. Ami például egy 1 éves gyereknek érdekes, az egy 3 éves gyereket hidegen fog hagyni, de ez természetesen fordítva is igaz. Szóval a korosztály mindenképpen az egyik legfőbb szempont, ha terméket választunk. Ha bizonytalan vagy, kérdezz bátran rá az eladónál, milyen korosztálynak ajánlják a kinézett példányt.

Érdeklődés

A konkrét gyerek érdeklődéséből kell kiindulni, ha garantáltan sikert szeretnénk elérni a termékválasztással. Vannak kicsik, akik imádják a golyókat, mások a pörgős dolgokat, a kerekeket. Megint mások a láncokat, vagy a húzkálni való cérnákat, stb. Bizonyos gyerekeket a hangok izgatnak, másokat a színek. Persze nem biztos, hogy kategorizálható a gyerek érdeklődése, de ha esetleg vannak biztos jelek az érdeklődés irányára, azt érdemes figyelembe venni.

Méret

Vannak kisebb és nagyobb matatófalak, természetesen mindegyiknek megvan az előnye. A kisebbek könnyebben szállíthatóak, így akár a nagyszülőkhöz, vagy autóban utazáshoz, kirándulásra magunkkal lehet vinni a hordozható verziót. A nagyobbak viszont értelemszerűen tovább képesek lekötni a gyerkőcöt, hiszen több matatni való fér rá. A nagyobb darabok szinte bútordarabnak is elmennek, dísze lehet a gyerekszobának, lakásnak, míg a kisebb verzió ha láb alatt van, könnyen el lehet tenni, majd ismét elővenni.

Ár

Noha sokan bármit megadnak a gyereküknek és a fejlődésük támogatásáért hajlandóak sokat áldozni anyagilag is, érdemes reális ár-érték arány mentén dönteni. Gyakran döntenek a lelkes anyukák úgy, hogy otthon, saját készítésű matatófalat készítenek, hiszen apró, fényes, csillogó, csörgő, pörgő dolgokból egy kis kézügyességgel össze lehet fabrikálni valamit. Ez vitathatatlan, amennyiben azonban nem akarsz kockáztatni, és a végére hagyni, hogy jól néz-e majd ki az eredmény, érdemes a profi, már kész darabok közt szemezgetni. Meglehet, némileg drágább, de a biztos eredmény sokszor megéri a többletet. Ezt mindenki eldöntheti magának.

Színek

Érdemes az ízléses, ugyanakkor mindenképpen több árnyalatot használó darabok közül válogatni. A gyerekek imádják a színes dolgokat, és ez így van jól. A színek izgalmasak, érdemes használni a kontrasztokat is!

Biztonság

Nyilván minden játékkal, elfoglaltsággal, eszközzel szemben alapvető elvárás, hogy biztonságos legyen, főként a gyerekek esetében. Soha nem szabad a kicsiket magukra hagyni, de az is tény, hogy nem lehet folyamatosan figyelni minden mozdulatukat. Jó, ha a matatófalról nem lehet levenni dolgokat, hogy ne tehesse a gyerek a szájába. Néha látni olyan matatófalakat vagy matatóházakat, ahol levehető, majd visszatehető darabok is helyet kapnak a terméken. Ezeket jobb mellőzni. Ide tartozik még, hogy ne legyen éles tárgy rajta – ez főleg a házilag készített daraboknál lényeges, hiszen hajlamosak vagyunk ilyen szempontból nem annyira figyelni a felhasználandó tárgyakra. Az esetlegesen alkalmazott festékek megválasztása is lényeges, csakis biztonságos, gyerekbarát anyagokat szabad alkalmazni.

Esztétikum

Noha a készségfejlesztő eszközök esetében nem feltétlen az esztétikumnak kell, hogy az elsődleges szempont legyen, semmiképpen se feledjük, hogy a szépérzék is egy fejleszthető dolog, és jó már kicsi korban elkezdeni. Nem szabadna úgy dolgokat a gyerek kezébe adni, hogy: „hisz még kicsi, neki nem számít!” De bizony, számít! Ha van lehetőség egy kevésbé formás termék, valamint egy olyan példány közt választani, ami jó érzéssel tölt el bennünket, felnőtteket, akkor érdemes arra gondolni, hogy a gyerekre is jó hatással lesz, ami szép. Másrészt azonban: ne engedjük, hogy a szépség oltárán feláldozzuk a hasznosságot, a készségfejlesztő funkciókat! Az lenne az ideális, ha a két dolog találkozna egy termékben.

Nos, a fenti elemzésből is látható, annak dacára, hogy egy viszonylag egyszerű termékről van szó, számtalan szempont mérlegelésre szorul, ha jó döntést akar az ember hozni. Arra bíztatunk minden matatófalak iránt érdeklődő anyukát, szülőt, nyagyszülőt, bárkit, hogy figyelje meg a gyereket /mi érdekli, stb./, ha bizonytalan a termék tulajdonságaival, kérdezze meg az eladót - ebben az esetben a HelloLiliput matatófal csapatát :), de ha máshol vásárol, akkor is érdemes utánajárni a kérdéseknek.

Örömmel válaszolunk minden HelloLiliput matatófallal kapcsolatos kérdésre! :)

 

Kérjük, jelentkezzen be újra

Sajnáljuk, de a CSRF token valószínűleg lejárt. A legmagasabb szintű biztonság fenntartása érdekében kérjük, jelentkezzen be újra. Megértését köszönjük.

Köszönjük a megértést.

Bejelentkezés