Melyik korosztálynak ajánlott a matatófal?

Az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés a matatófalakkal kapcsolatban, hogy milyen korú gyereknek a legideálisabb ez a készségfejlesztő eszköz. A helyzet az, hogy mint ahogy oly sok más esetben, ennek kapcsán is a szóban forgó gyermek érdeklődéséből érdemes kiindulni.

youth-640094_640(2)

A matatófalak alapvetően a kézügyesség fejlesztésében töltenek be hiánypótló szerepet. A gyerekek szinte minden korszakukban roppant kíváncsiak, de vannak kifejezetten felfedezésre hajlamos időszakok. Ez rendszerint a „totyogó korszaknak” is nevezett korszak, amikor elindulnak kúszni, mászni, járni, elkezdik a maguk tempójában felfedezni a világot.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha már tud ülni, esetleg mászik, és önállóan tud maga körül pakolászni a gyerkőc, akkor határozottan megérett a matatófal bütykölésére is. Matatófallal nem szokás fekve játszani, az a legjobb, legbiztonságosabb, ha a talajra helyezzük le.

Mindebből adódóan tehát, ha általánosan szeretnénk fogalmazni, akkor a 6 hónapos kortól aktuális rendszerint. Az, hogy kit-meddig köt le, már tágabb fogalom, de sok múlik azon, hogy milyen elemeket tartalmaz a matatófal. Általában a 3 éves korig szokták izgalmasnak tartani, de a konkrét matatófal felszereltségétől, méretétől, összetettségétől függ a kérdés. Léteznek egészen bonyolult matatófalak, esetleg matatóházak, amelyek akár még egy felnőtt számára is izgalmas elfoglaltságot jelenthet.

Mindenképpen arra is érdemes kitérni, hogy lehetőleg a gyerkőc érdeklődésének megfelelő matatófallal lepjük meg. Rendszerint az anyukák, apukák, nagyszülők tökéletesen tisztában vannak a gyerek érdeklődésével. Vannak kicsik, akiket a színes dolgok foglalkoztatnak. Másokat a pörgős dolgok. Megint másokat a hangok. Esetleg a fűzés. Vagy a pakolás. Ha van ilyen meghatározott érdeklődés, érdemes lehet ebből kiindulni a matatótábla választásakor, de persze kiváló döntés lehet az is, hogy a változatosság érdekében meglepjük az apróságot valami meghökkentő újdonsággal.

Ami az alkalmakat illeti: nagyon gyakran csak úgy, meglepetésként vásárolnak matatófalat a szülők, nagyszülők, ismerősök. Kiváló ajándék lehet keresztelőre, esetleg névnapra, 1., 2. esetleg 3. születésnapra.

A matatófal olyan eredeti, különös készségfejlesztő eszköz, amely nem csupán szép, de hasznos is. Pont olyan, amilyennek egy jó ajándéknak lenni kell!

Kérjük, jelentkezzen be újra

Sajnáljuk, de a CSRF token valószínűleg lejárt. A legmagasabb szintű biztonság fenntartása érdekében kérjük, jelentkezzen be újra. Megértését köszönjük.

Köszönjük a megértést.

Bejelentkezés