Készségfejlesztő matatófal – készen venni, vagy készíteni?

Nem vitás, hogy mindenki szeretné a legjobbat adni gyermekének, legyen szó bármiről: ételekről, ruhaneműről, játékokról, vagy éppen az általánosságban vett lehetőségekről. Talán emiatt a növekvő igény miatt egyre többen érdeklődnek a készségfejlesztő eszközök és játékok iránt már korán, a baba pici korától kezdve. Ezen a ponton, a készségfejlesztő eszközök után kutatva szoktak az anyukák először találkozni a matatófalakkal.

tool-1957451_640

Némi kutatás után ki szokott derülni, hogy matatófalat lehet készen vásárolni, de akár saját kezűleg is készíthetik a DIY elvek iránt érdeklődő anyukák, apukák, nagyszülők, családtagok. Az alábbiakban nézzük meg, milyen érvek és ellenérvek sorakoztathatóak fel egyik-másik lehetőség mellett.

A matatófalak roppant látványos tárgyak, ezért sok gyönyörű kép, inspiráció található a világhálón, amelyek nem ritkán pillanatok alatt meghozzák az ember kedvét. Sőt, ha már itt tartunk, azt is meg kell jegyezni, hogy ma már a matatófalakkal kapcsolatban nem csak azt várják el sokan, hogy lekösse a gyereket és legyen néhány nyugalmas perc általa, de lehetőleg legyen szép, esztétikus is a tárgy. Színben, stílusban, formavilágban passzoljon a gyerekszoba hangulatához.

A matatófal lényegét az adja, hogy – ez jórészt a készítés során alapul vett Montessori elveknek köszönhető – többféle színű, tapintású, keménységű, hőmérsékletű, súlyú, méretű stb. tárgyat tudjon kipróbálni a gyerek. Ezzel nem csupán remekül szórakozik, de észrevétlenül tanul, tapasztal, fejlődik.

Mi fejlődik ilyenkor? A kezecskéje – a finommotorikus készségei. Ezen túl például a szeme, a mozdulatai, izmai, részletmegfigyelési képessége, téri tájékozódása.

Készíteni, vagy készen vásárolni matatófalat?

Nézzük az érveket, ellenérveket:

Készíteni:

+ Olcsóbb – a fiók mélyén, otthonunkban található apróbb tárgyakat is felhasználva lehet alkotni, nem kell profi kiegészítőkért pénzt adni

- A végeredmény nem mindig olyan pompás látvány, mint azt terveztük. Noha szívünknek nyilván kedves ez a megoldás, mivel saját kezűleg, a szívünket, lelkünket beleadva alkotunk, néha látvány tekintetében elmarad a várakozásoktól

+ Gyermekünk valószínűleg cseppet sem bánja majd, hogy nem feltétlen tökéletes, és esetleg nem harmonizál a gyerekszoba falával a matatófal. Számukra a „matatni valók” a fontosak.

- Számtalan apróságra szükség lesz, amelyek hiánya bosszúságot és bonyodalmakat szülhet – pl. fúró, csavarhúzó, fixáló eszközök, ragasztó, stb.

- Mivel több dologra szükség van menet közben, amire előzőleg nem számít az ember, általában drágábbra jön ki a végeredmény, mint az előzetes számítások során becsült érték. De persze még így is lehet spórolni, nagy valószínűség szerint.

+ a sok bosszúság ellenére, amellyel az alkotási folyamat során találkozik az ember, a nap (vagy napok, esetleg hetek) végén, a mű elkészültével óriási boldogság lesz úrrá az anyukákon, apukákon, bárkin, aki a matatófalat készítette. Életreszóló élmény és emlék lesz mindenkinek: gyermeknek, felnőttnek egyaránt!

 

Vásárolni:

+ a „Megrendelem” gombbal le is tudhatjuk az előkészületeket. Miután kiválasztotta az érdeklődő a szebbnél-szebb elkészített termékek közül a legvarázslatosabbat, már csak a csomagot kell várni. Nincsen mérgelődés, bizonytalanság, idegeskedés, hogy vajon úgy sikerül-e, ahogy elterveztük.

- Nagy valószínűség szerint drágább készen venni egy profi matatófalat, mint készíteni egyet otthon. Viszont azt is tudni kell, hogy a legtöbb esetben készíteni is drágább, mint azt elsőre becsüljük, hiszen váratlan költség nélkül ritkán valósulnak meg dolgok.

Összegzés: 

Mindent összevetve, mindkét megoldás jó lehet, attól függően, hogy ki milyen „típus”, szeret-e barkácsolni, vagy inkább a biztosra szavaz, még ha pár száz forinttal drágább is a termék.

A HelloLiliput matatófal webáruházának oldalán van lehetőség kész matatófalakat beszerezni, de ha valaki maga készítené, akkor is segítünk! Egyrészt bárki inspirálódhat webshopunk oldalain, másrészt matatófal alapok is beszerezhetőek boltunkban, amelyek csak arra várnak, hogy szebbnél-szebb matatni valókkal szerelje fel a vásárló. Jelenleg 7 féle forma, 2 méret, és 4 szín közül lehet választani.

Nézzetek körül, kérdés esetén állunk rendelkezésre! És ne feledjétek, nincsen rossz döntés! A matatófal zseniális készségfejlesztő eszköz! 

Kérjük, jelentkezzen be újra

Sajnáljuk, de a CSRF token valószínűleg lejárt. A legmagasabb szintű biztonság fenntartása érdekében kérjük, jelentkezzen be újra. Megértését köszönjük.

Köszönjük a megértést.

Bejelentkezés